Okrągły kamień do pizzy z kordierytu, średnica 30 cm Kuchenprofi, dzięki któremu upieczesz doskonałe ciasto bez efektu przypieczonego spodu. Zastosowany wysokiej jakości kordieryt sprawia, że temperatura na jego powierzchni rozchodzi się równomiernie i pizza będzie wypieczona dokładnie w każdym miejscu. Wyciągniętą wprost z piekarnika, możemy serwować bezpośrednio na stole pamiętając przy tym, aby podłożyć żaroodporną podkładkę. W przeciwnym razie gorący kamień może uszkodzić blat. Do kamienia dołączony został stalowy stelaż z uchwytami, która ułatwi jego przenoszenie i będzie korzystnie się prezentować wraz z kamieniem na stole. Kamień rozgrzewa się w ciągu 10-15 minut. Kordieryt pochłania wilgoć z pieczonego ciasta, dzięki czemu jest dobrze wypieczone i chrupiące.
Kamienia nie wolno stosować w kuchence mikrofalowej. Należy pamiętać, aby nie wkładać go gorącego bezpośrednio pod zimną wodę. Nie można myć go w zmywarce. Przed ponownym użyciem w piekarniku, kamień nie może być mokry. Kamień nadaje się także do wypieku ciasteczek, bułek itp.. Przed pierwszym użyciem, kamień należy wypiec przez godzinę w piekarniku w najwyższej temperaturze. Po każdym kolejnym pieczeniu kamień staje się twardszy. W trakcie użytkowania na jego powierzchni mogą powstawać charakterystyczne odbarwienia co nie ma wpływu na jego właściwości.
Akcesoria kuchenne Küchenprofi, chociaż są efektem 90 lat tradycji firmy, wcale nie są nudne. Piękne i stylowe kuchenne przybory oraz naczynia udowadniają, że Niemcom wcale nie brakuje fantazji.