Pasjonaci wina dobrze wiedzą, że ten szlachetny napój powinien przed podaniem pooddychać. Do tego celu służą dekantery. Prezentowane przez nas dekantery do wina wyróżniają się niezwykłymi nowoczesnymi formami i starannym wykonaniem z wysokiej klasy materiałów. Dołącz do Klientów, którzy nam zaufali oraz poznaj lepszą jakość serwowania win. Nasze dekantery wyróżniają odpowiednie kształty ułatwiające i przyspieszające proces napowietrzania starych win, oraz oddzielanie osadu. Dbamy o ofertę wysokiej jakości dekanterów szklanych oraz kryształowych różnych producentów Peugeot czy Zwiesel. Specjaliści od produkcji szkła do alkoholu dobrze wiedzą jakie są oczekiwania osób, które niejedno wino degustowali w życiu i jakiego kształtu dekantera czy karafki do wina oczekują. Dostępne u nas dekantery będą także idealnym prezentem dla miłośników i kolekcjonerów win
Filtruj wg producenta:
Głównym celem karafki do wina jest przechowywanie i podawanie wina oraz umożliwienie mu oddychania. Odpowiednia powierzchnia wystawiona na działanie powietrza ma kluczowe znaczenie dla procesu natleniania.
W winach czerwonych może się pojawić osad lub pokruszony korek. Wlanie do karafki może pomóc przefiltrować i usunąć wszelkie niepożądane pozostałości. Dodatkowo wyeliminuje gorzki smak i aromat związany z leżakowanymi winami.
Tradycyjnie karafki do wina mają płaskie dno i szeroką misę (do 30cm). Na ogół szyja zwęża się do wewnątrz do około 30 cm wysokości. Ich objętość zwykle odpowiada jednej standardowej butelce wina (0,75 litra).
Dekantacja wina, inaczej jego napowietrzenie w odpowiednio do tego przystosowanym naczyniu, pozwala wydobyć pełnię nut bukietu. Karafki dekantacyjne to także elegancki sposób na podanie trunku np. podczas kolacji w gronie przyjaciół.
Dekantowanie przeprowadza się, aby wino zostało napowietrzone, mogło odpowiednio „pooddychać”, a także by pozbyć się ewentualnych osadów. Dekantator do wina pozwala ulotnić się niepożądanym nutom zapachowym, które zgromadziły się w zamkniętej butelce, jednocześnie umożliwiając winu rozwinąć bukiet smakowy i nabrać szlachetności. Szczególnie ważne jest to w przypadku win czerwonych, ale również i cięższych białych.
Do każdej odmiany wina potrzebna jest odpowiednia karafka do dekantacji. Podobnie jak kieliszki, dekantator do wina czerwonego powinien być szerszy, aby zwiększyć kontakt napoju z powietrzem. Takie wino powinno także oddychać nieco dłużej niż białe czy różowe. Karafka do białego wina jest smukła i z węższą szyjką, tak samo jak odpowiedni kieliszek. Dzięki temu subtelny bukiet rozwinie się, a nie ucieknie. Designerskie dekantery do napowietrzania wina mogą wydawać się czasem niepraktyczne, jednak i one zaprojektowane zostały w taki sposób, by przelany do kieliszków napój osiągnął szczyt swoich walorów.
Dekanter służy do napowietrzania wina, aby było jeszcze lepsze. Powolne wlewanie wina do karafki pozwala na wchłonięcie tlenu, otwierając aromaty i smaki. Ponadto dekantacja oddziela wino od osadu, który nie tylko nie będzie ładnie wyglądał w kieliszku, ale również sprawi, że wino będzie bardziej cierpkie. Ostrożna dekantacja wina gwarantuje, że osad pozostanie w butelce, a w karafce, a następnie w kieliszku, uzyskasz doskonałe klarowne wino.