Użyj kamienia do ostrzenia, aby uzyskać ostrze jak brzytwa. Krok po kroku od likwidacji mikro wyszczerbień, ostrzenie właściwe po ostateczny szlif na kamieniu o granulacji 3000-6000, weź sprawy w swoje ręce!
Filtruj wg producenta:
Jeśli używasz lub masz zamiar kupić nóż japoński to obowiązkowo musisz się zaopatrzyć w akcesoria do jego ostrzenia. Pamiętaj, że nie ma noża, który byłby ostrzy przez cały czas swojego życia. Wszystkie noże należy regularnie ostrzyć, aby zachować komfort użytkowania. Szczególnie należy zwrócić uwagę na prawidłowe ostrzenie noży japońskich, które różnią się od europejskich czy amerykańskich tym, że zwykle są cieńsze, lżejsze i ostrzejsze. Powstają w kraju, który ma wielowiekową tradycję wykuwania noży z wysokogatunkowej stali. Noże japońskie są ostrzone fabrycznie najczęściej pod kątem 15o co ułatwia precyzyjne krojenie, szczególnie surowych ryb i mięs. Noże z Japonii występują w bardzo dużym wyborze, modeli jest bardzo wiele, łącznie z tymi, które mają szlif jednostronny jak Deba czy Sashimi.
Do ostrzenia noży japońskich zalecamy stosowanie kamieni. Domowym użytkownikom wystarcza zwykle jeden kamień o średniej ziarnistości (granulacja 1000-2000), lecz jeśli ostrze jest bardzo stępione lub zniszczone, lepszym rozwiązaniem będzie wybór kamienia o grubym ziarnie (granulacja do 600). Profesjonaliści, np. szefowie kuchni, używają dodatkowo kamieni o wyższej granulacji kamienia, np. 3000-6000, dzięki czemu ostatnia faza ostrzenia, a w zasadzie wygładzania sprawia, że nóż będzie bardzo ostry.
Dwa rodzaje kamieni, które znajdziesz w ofercie sklepów różnią się swoimi właściwościami oraz zasadami użytkowania:
Prawidłowe obchodzenie się zarówno z osełkami kamiennymi czy ceramicznymi podczas ostrzenia jest kluczowe dla osiągnięcia oczekiwanego efektu. Przed przystąpieniem do ostrzenia należy odpowiednio się przygotować. Przede wszystkim należy sprawdzić stan ostrzy, aby móc zastosować kamień o odpowiedniej granulacji. Jeśli noże nie są zbytnio zniszczone, użytkowane były prawidłowo i zgodnie ze swoim przeznaczeniem, czyli chcesz nadać ostrzom tylko dodatkowej ostrości, przygotuj kamień o najwyższej granulacji. Noże, które od dawna nie były ostrzone lub użytkowane intensywnie należy wstępnie ostrzyć na grubym ziarnie, aby zniwelować mikro uszkodzenia. Następnie można rozpocząć właściwe ostrzenie na np. średniej granulacji. Jak to zrobić prawidłowo krok po kroku?
Z naszego bloga: