Patelnie ze stali nierdzewnej znanych marek, takich jak de Buyer czy WMF, mają dobre właściwości kulinarne, są bardzo wytrzymałe i nadają się do stosowania na elektrycznych płytach kuchennych, a także w większości innych źródeł energii: kuchenkach indukcyjnych czy gazowych. Kup tutaj najlepsze patelnie ze stali nierdzewnej!
Filtruj wg producenta:
Znanych marek, takich jak de Buyer czy WMF, mają dobre właściwości kulinarne, są bardzo wytrzymałe i nadają się do stosowania na elektrycznych płytach kuchennych, a także w większości innych źródeł energii: kuchenkach indukcyjnych czy gazowych. Kup tutaj najlepsze patelnie ze stali nierdzewnej!
Stal nierdzewna jest to stop charakteryzujący się wieloma zaletami. Jest niezwykle twardy i odporny na uszkodzenia mechaniczne. Naczynia stalowe zachowują idealną równość dna i ścianek, nie odkształcają się nawet w bardzo wysokiej temperaturze. Patelnie stalowe są także niepodatne na korozję. Istotną cechą stali jest również to, że jest to materiał ferromagnetyczny. Oznacza to, że przyciąga on magnes. Cecha ta sprawia, że każde naczynie ze stali nierdzewnej nadaje się do stosowania na kuchenkach indukcyjnych.
Jedna z ważniejszych cech patelni stalowej jest jej odporność i wytrzymałość. Patelnie stalowa jest zazwyczaj droższa od aluminiowej, ale też zdecydowanie solidniejsza.
Tak - smażenie na patelni stalowej jest zdrowe. Stal nierdzewna nie wchodzi w reakcję z żywnością, jest więc całkowicie bezpieczna dla zdrowia.
Zarówno patelnie aluminiowe jak i patelnie stalowe mają swoje wady i zalety. Aluminium jest świetnym przewodnikiem ciepła. Równo rozprowadza temperaturę w naczyniu, zarówno na dnie, jak i na jego ściankach.
Równocześnie stal nierdzewną cechuje niezwykła trwałość i odporność na uszkodzenia mechaniczne. Co więcej stal nierdzewna nie wchodzi w żadną reakcję chemiczną z przygotowywanymi potrawami, dzięki czemu jedzenie smażone na patelni stalowej jest zdrowe i bezpieczne.
Na patelni stalowej możemy smażyć chude ryby, drób, pierś z kaczki, chudą wołowinę, wieprzowinę oraz warzywa i naleśniki.
Z uwagi na konstrukcję, patelnia stalowa nie potrzebuje aż tak dużego płomienia jak inne patelnie. Gdy patelnia jest już rozgrzana do wystarczającej temperatury, możemy zmniejszyć pod nią płomień. Dzięki temu nie doprowadzimy do przegrzania patelni. Jeśli przegrzejemy patelnię, smażone składniki mogą się nadmiernie przypalać i potrzebna będzie spora ilość tłuszczu, aby zapobiec przywieraniu podczas kolejnego smażenia.
Patelnia powinna być rozgrzana do temperatury w przedziale ok. 185-190 stopni Celsjusza.
Najczęstszą przyczyną dla której patelnia stalowa przywiera jest nieodpowiednia temperatura - patelnia nie została rozgrzana wystarczająco mocno. Drugą możliwością jest niewystarczająca ilość tłuszczu wykorzystywana podczas smażenia na patelni stalowej.
Do czyszczenia patelni stalowej wystarczy gorąca woda i gąbka. Trudniejsze do usunięcia zabrudzenia i tłuszcz możemy usunąć używając niewielkiej ilości płynu do mycia naczyń. Po myciu stalową patelnię należy opłukać i dokładnie osuszyć.
Sezonowanie patelni dotyczy przede wszystkim patelni żeliwnych. W przypadku patelni stalowych nie jest wymagane.