Filtruj wg producenta:
Odpowiednio wyważony i wytrzymały tłuczek do mięsa to narzędzie, które w kuchni posłuży przez wiele lat. O ile nie do każdej mięsnej potrawy jest on niezbędny, o tyle bez rozbicia mięsa nie sposób przyrządzić bitki, zrazy i sznycle czy rolady. Tradycyjne kotlety schabowe albo z piersi kurczaka po rozbiciu mięsa będą równo wysmażone oraz łatwe do pokrojenia i pogryzienia.
W wielu kuchniach wciąż można spotkać tłuczki do mięsa w całości drewniane albo z metalowymi końcówkami. Takie, choć pięknie się prezentują, są mniej trwałe. Tłuczek wykonany w całości z metalu (lub z rączką z tworzywa) łatwiej dokładnie umyć, zapobiegając gromadzeniu się bakterii. Tłuczek ze stali nierdzewnej natomiast, ze względu na największą wytrzymałość, jest doskonałym narzędziem dla profesjonalnego kucharza.
Wybierając narzędzia kuchenne warto myśleć o tym, jak będą używane. Metalowy tłuczek do mięsa dwustronny pozwoli zarówno na rozbicie bardzo cienko, jak i samo zmiękczenie porcji mięsiwa. W ofercie są także przyrządy o specjalnych funkcjach. W kuchni każdego fana potraw mięsnych powinna znaleźć się m.in. prasa do hamburgerów, z którą kotlety zawsze wyjdą idealnie równe i nie rozpadną się podczas smażenia.