Zimne piwo ma moc orzeźwienia. Do każdego rodzaju piwa zastosuje odpowiednią szklankę, a poczujesz różnicę w smaku.
Filtruj wg producenta:
Złocisty napój, spożywany najchętniej latem i towarzyszący przyjęciom przy grillu, zasługuje na docenienie i odpowiednią celebrację – a więc również właściwe szkło. Szklanki do piwa mogą przybierać różne formy. W wypadku wielu odmian trunku można używać ich wymiennie, smakosze piw zaopatrują się jednak często w kilka rodzajów, służących degustacji.
Podstawowe cechy szklanki do piwa to jej pojemność – 0,5 lub 0,3 litra, by zmieścić butelkę trunku – oraz kształt. Szklanki piwne są wysokie, zwykle lekko rozszerzone. Pokale to fachowe szklanki do piwa na nóżce, przypominające duży kieliszek. Takie naczynia, podobnie jak kufle do piwa, służą do podawania trunków lżejszych – pilsów, american pale, lagerów i stoutów.
Piwosze i miłośnicy rzemieślniczych browarów, podobnie jak barmani, potrafią dobrać właściwe szkło do każdego piwa. Szklanki do piw pszenicznych są węższe u dołu niż te klasyczne, aby lepiej utrzymać grubą pianę. Natomiast do piw o bogatym i złożonym aromacie i smaku, cięższych i bardziej „wymagających” odpowiednim naczyniem będzie duży, pękaty kielich, czyli snifter albo tulipan. Tego rodzaju szkła używają degustatorzy na konkursach smaku. Podać w nim można tak naprawdę każdy gatunek piwa.
Z naszego bloga: