Pędzelki kuchenne przydatne są nie tylko do przygotowywania ciast, ale i do różnego typu potraw pieczonych i grillowanych, które wymagają tłuszczu lub marynaty.
Wykonane z silikonu pędzelki tak naprawdę przydatne będą do każdego wypieku. To wygodny sposób na równomierne wysmarowanie blachy czy foremki tłuszczem. Zwłaszcza, kiedy margarynę zastępuje się lżejszym i bardziej naturalnym olejem. Pędzelki silikonowe do ciasta są też niezbędne w przypadku kruchych, francuskich i półfrancuskich ciast, jak i pieczonych drożdżowych pierogów. Posmarowanie ich białkiem jajka sprawia, że są ładnie zarumienione i przypieczone z wierzchu. Ponadto można wykorzystać pędzelki silikonowe do nakładania równą, cienką warstwą lukru lub polewy.
Mięsne pieczenie, a czasem i grillowany drób czy wieprzowinę, smaruje się aromatycznymi marynatami przed przyrządzeniem. Przyrządzanie w piekarniku frytki lub pokrojone warzywa warto natomiast skropić olejem, aby były bardziej chrupiące i wchłonęły aromat ziołowych przypraw. Pędzelki do smarowania pomagają więc przyrządzić nie tylko ciasta i ciasteczka.