Garnek czy wok musi być solidny. Wysokiej jakości stal nierdzewna jest do tego idealna. Można to rozpoznać na etykiecie garnka 18/10 (18% chromu, 10% niklu, 72% stali). W ten sposób otrzymujesz garnek bez rdzy, szczególnie łatwy do czyszczenia, higieniczny i odporny na mycie w zmywarce.
Korpusy w kształcie stożków można układać w stosy, a tym samym oszczędzać miejsce (np. garnki Fissler z linii solea®). W dobrych garnkach podstawa i ściana są mocno połączone ze sobą bez pustej przestrzeni. Wewnątrz przejścia od podstawy do ściany należy zaokrąglić, aby można było dotrzeć do wszystkich powierzchni za pomocą łyżki do gotowania lub kuchennej trzepaczki.
Wysokiej jakości podstawy wykonane są ze stali nierdzewnej i zawierają całkowicie zamknięty, aluminiowy rdzeń. Aluminium jest ważnym przewodnikiem ciepła; nie powinno być odsłonięte, ponieważ przez wielokrotne zmywanie w zmywarce, pojawią się białe plamy na podstawie. Grube podstawy garnków z aluminiowym rdzeniem zapewniają optymalną absorpcję i dystrybucję ciela oraz przechowywanie. Po podgrzaniu podstawa musi zawsze być całkowicie wypoziomowana na płycie kuchennej - to oszczędza energię i czas gotowania.
Upewnij się, że nadaje się do typu pieca, na którym ma być użytkowana, ponieważ nie każdy garnek jest na przykład kompatybilna z kuchenkami indukcyjnymi.
Szczelnie zamknięta pokrywa utrzymuje ciepło i zawartość w garnku. Zachowuje to aromat potraw i oszczędza energię. Szklane pokrywy umożliwiają kontrolowanie zawartości. Niektóre pokrywki mają kształt wklęsły, tzn. zakrzywiają się do wewnątrz. Dzięki temu wzrastający poziom pary skapuje z powrotem do garnka, co sprawia, że jedzenie jest jeszcze smaczniejsze i bardziej soczyste (na przykład w oryginalnej kolekcji pro collection® firmy Fissler).
Możesz wybierać pomiędzy rękojeściami ze stali nierdzewnej i tworzywa sztucznego. Ważne jest, aby uchwyty były mocno połączone z górną częścią garnka, były wygodne w dłoni podczas gotowania i nie stawały się gorące. Uchwyty ze stali nierdzewnej są odporne na mycie w zmywarce i odporne na użytkowanie piekarnikach. Ze względu na wysokie temperatury, plastikowe uchwyty nie nadają się do użycia w piekarniku (do 80°C). Można je myć w zmywarce, ale ich kolory mogą z czasem zmienić. W związku z tym, niekiedy można umieszczać garnki z plastikowymi uchwytami w zmywarce, a nie cały czas.
Po wybraniu odpowiednich, podstawowych elementów, takich jak podstawa, uchwyty i pokrywka, różne linie garnków kuchennych oferują dodatki, dzięki którym gotowanie staje się jeszcze łatwiejsze: