Tortownice do udanych wypieków

Tortownice z bocznym zapięciem, dzięki czemu biszkopt będzie udany.

Rozwiń
Sortuj wg:  
ceny rosnąco · ceny malejąco
Cena
od do

Tortownica to okrągła forma do ciasta najczęściej wyposażona w wyjmowane dno i rozpinany bok. Boczne ścianki tortownicy są trzymane razem za pomocą zatrzaskującej się opaski, którą można otworzyć i bezpiecznie wyjąć wypiek po wyjęciu go z piekarnika, pozostawiając ciasto na spodzie. Takie rozwiązanie eliminu ryzyko związane z wyjmowaniem ciast z tradycyjnych form. Są niezbędne w kuchni i cukierni do produkcji nieskazitelnie gładkich biszkoptów na torty, serników, idealnie spieczonych tart lub misternych ciast lodowych bez uszkodzenia wierzchu, spodu, ani boków.

Jak używać tortownicy z zapięciem?

Tortownice z zapięciem są łatwe w użyciu i mogą cię zadowolić, jeśli chodzi o uzyskanie nieskazitelnego biszkoptu. Wykonaj te proste kroki, aby efektywnie używać tortownicy:

  • Upewnij się, że dół i boki formy są dobrze do siebie dopasowane. Może to pomóc zmniejszyć lub wyeliminować wyciek ciasta.
  • Po złożeniu boków i dna, i zamknięciu zacisków, napełnij formę pożądanymi składnikami.
  • Upiecz ciasto i ostudź.
  • Jeśli nie używasz tortownicy nieprzywierającej, użyj noża do masła, aby poluzować krawędzie po bokach. Do formy z powłoką zapobiegającą przywieraniu użyj małej, gumowej szpatułki lub skrobaczki.
  • Odepnij zapięcie i zdejmij boki.
  • Serwuj na spodzie formy lub przenieś ciasto na np. paterę, ostrożnie wsuwając ciasto na blachę lub podnosząc szpatułką.

Jak zapobiegać wyciekom ciasta z formy z zapięciem sprężynowym?

Ze względu na wygodną, ​​rozkładaną konstrukcję, tortownice z zapięciem sprężynowym są podatne na przeciekanie. Oto kilka wskazówek, które pomogą zmniejszyć lub wyeliminować wycieki ciasta:

  • Wyłóż wnętrze dna naczynia papierem do pieczenia tak, aby nadmiar pergaminu wystawał z dna. Jeśli korzystasz z kąpieli wodnej, możesz również owinąć zewnętrzną stronę folią, wkładami do gotowania lub oboma, aby uzyskać dodatkowe pokrycie.
  • Zaleca się wybranie wysokiej jakości, szczelnej formy, aby uniknąć natychmiastowych problemów z wyciekami lub zmniejszyć ryzyko wystąpienia problemu w przyszłości.
  • Jeśli planujesz pieczenie ciast z cienkimi farszami, takich jak ciasto francuskie, które mogą łatwo wyciekać z formy, wybierz tradycyjną formę, która nie jest zapinana.
NEWSLETTER
@