Filtruj wg producenta:
Szpatułki kuchenne niezbędne są do smażenia omletów i mięs, do nakładania i zdobienia ciast, czy też do mieszania potraw. Narzędzia te mogą mieć wiele rozmaitych zastosowań, jak i wykonane być z różnego rodzaju materiałów – stali, silikonu, nylony czy włókna szklanego, coraz rzadziej z drewna.
Odwrócenie delikatnej sztuki mięsa, ryby czy placka bywa kłopotliwe. Odpowiednie szpatułki do smażenia pozwolą obracać smażone potrawy w taki sposób, że nie rozpadają się i nic nie zostaje przyklejone do patelni. Perforowania i otwory odprowadzą nadmiar tłuszczu podczas nakładania na talerz. Szpatułka do omletów sprawi natomiast, że będą one idealne – co jest nie lada sztuką.
Wąskie szpatułki do ciast przeznaczone są do rozprowadzania kremów i lukrów. Używają ich cukiernicy, których wyroby muszą wyglądać perfekcyjnie. Szpatułki pozwolą uzyskać podobny efekt także w domu. Sprężyste, szersze nieco silikonowe szpatułki doskonałe będą także do przygotowywania i nakładania płynnej polewy, na przykład czekoladowej czy mieszania składników ciast i innych potraw.