Filtruj wg producenta:
Każda odmiana wina wymaga innej oprawy, aby wydobyć najlepiej specyficzny bukiet aromatu i smaku. Koneserzy i profesjonalni sommelierzy potrafią wskazać inny rodzaj kieliszka do każdego szczepu. Podstawowym podziałem jest ten na wina białe i czerwone.
Dobieranie osobnych kieliszków do rodzajów win ma duże znaczenie dla wydobycia smakowych walorów napoju. I tak kieliszki do wina białego są smuklejsze niż te do wina czerwonego. Węższa czasza oraz szyjka naczynia ma służyć lepszemu skoncentrowaniu unoszącego się aromatu. W tej odmianie wina jest on delikatniejszy, subtelniejszy, wymaga więc łagodnego traktowania i podkreślenia. Ponadto mniejsza powierzchnia czaszy pozwala utrzymać temperaturę białego wina, które podaje się chłodniejsze.
W podstawowym podziale trunków kryje się oczywiście szeroka gama odmian, zależnych od szczepów winorośli, regionu, sposobu i czasu leżakowania. Kieliszki do białego wina cięższego, bardziej aromatycznego i złożonego, różnić się będą od klasycznych. Takie wina, do których zaliczają się na przykład dojrzewające w dębowych beczkach, należy podać w kieliszku nieco szerszym. Tego rodzaju naczynie pełniej wydobędzie bukiet smakowy i aromatyczny wina.
Z naszego bloga