Filtruj wg producenta:
Każdy rodzaj alkoholu wymaga podawania go w odpowiednich kieliszkach. Pozwala to wydobyć pełnię zalet smakowych i olfaktorycznych oraz utrzymać odpowiednią temperaturę trunku. Szczególnie ważne jest to w przypadku win.
Szampany i inne wina musujące najczęściej podaje się w charakterystycznych smukłych kieliszkach. Niekiedy są one rozszerzane od dołu, innym razem mają szersze dno. Ważne jest natomiast, że wąskie ujście czarki zapobiega zbyt szybkiemu ulatnianiu się gazu, którym nasycone jest wino. A także ogrzewaniu się go i osłabieniu smaku i aromatu. Obecnie rzadziej stosowane są szerokie i płytkie czarki do szampana, również wyglądające bardzo efektownie. Kształt ich wzorowany miał być na… biuście Madame Pompadour, metresy Ludwika XV. W takich kieliszkach można podać niektóre drinki.
Wybrać odpowiednie kieliszki do wina musującego nie jest trudno. Zdecydowanie nie trzeba również być największym koneserem win, aby pamiętać, że szampan powinien być przed podaniem schłodzony do około 6-8°C. Warto wiedzieć też, że poszczególne rodzaje trunku różnią się tym, do czego je podajemy. Brut, czyli szampan surowy, który nie ma rocznika, to znakomity aperitif, podobnie jak Blanc de Blancs. Pasować będzie także do ryb i owoców morza. Brut mający swój rocznik oraz szampany różowe można podawać do mięs i serów, towarzyszyć mogą np. deskom z przekąskami. Do deserów, co jest najpopularniejszym sposobem podania, serwuje się szampany wytrawne i półwytrawne, czyli sec i demi-sec.