Podkładki pod garnek to coś, czego w kuchni nie może zabraknąć. Bez nich blaty narażone byłyby na uszkodzenia, które pozostawią trwałe ślady i nie pozostaną bez wpływu na ich dalsze użytkowanie. Dlatego garnek zdjęty z ognia powinie zawsze wylądować na odpowiedniej podstawce.
Wiele dań takich jak zapiekanki, potrawki, duszone lub smażone razem mięso i warzywa czy nawet zupy podać można prosto na stół. Rezygnacja z przekładania na półmiski i przelewania do waz pozwoli oszczędzić sobie zmywania. Do tego piękne garnki i patelnie oferowane przez wiele marek wręcz zachęcają, by postawić je na środku stołu. Nie mówiąc o zalecie, jaką są dłużej ciepłe potrawy. Niezbędne są jednak podstawki pod garnek.
Deski z twardego i odpornego drewna oraz korek doskonale sprawdzą się jako podstawki pod gorące naczynia. Dostępne są jednak również różnego rodzaju podstawki dedykowane garnkom, mające formę krzyżaków lub ażurowych elementów. Oprócz naturalnych materiałów doskonałą izolację cieplną zapewni silikon albo przeznaczone do kontaktu z wysokimi temperaturami tworzywa sztuczne.