Łopatka kuchenna to niezbędne narzędzie w pracy każdego kucharza. Może mieć wiele zastosowań: od obracania naleśników po zdejmowanie z blachy kruchych ciastek czy wygładzanie lukru na torcie. Łopatka Global jest cienka, doskonale wyważona i ma zaostrzony brzeg, dzięki czemu łatwiej nią podważać potrawy delikatne, np. sadzone jaja. Wykonano ją z wytrzymałej i elastycznej stali, co pozwala przekładać i przenosić również cięższe porcje dań. Fakturowana rękojeść nie wyślizguje się z dłoni.
Początek produkcji noży kuchennych Global to rok 1985 roku. Od samego początku zdobyły dużą popularność w Japonii, a w Europie zadebiutowały w roku 1988. Podczas premiery na targach Ambiente zaprezentowano 12 modeli noży. W owym czasie nikt nie produkował jeszcze noży wykonanych w całości ze stali nierdzewnej. Firma Yoshikin okazała się w tej dziedzinie pionierem i wkrótce znalazła licznych naśladowców.