Japoński nóż kuchenny Santoku Kyocera Fuji przeznaczony do krojenia ziół, owoców i warzyw oraz filetów mięsnych lub rybnych. Santoku ma charakterystyczny, obniżony czubek, który znacznie ułatwia szatkowanie, oraz szerokie ostrze, na które można zgarnąć pokrojone produkty, żeby je przenieść na patelnię lub do salaterki. Tradycyjna, ośmiokątna rękojeść jest wykonana ręcznie i wygodnie leży w dłoni. Biała klinga jest niesamowicie ostra, biała klinga i wspaniale harmonizuje ze stylową, ciemną rękojeścią.
Noże ceramiczne Kyocera Fuji mają jedyne w swoim rodzaju zalety. Nie zawierają stali, więc wszystkie produkty, zwłaszcza warzywa i owoce, pozostają pełne witamin i oryginalnego smaku nawet po kontakcie z nożem. Zaawansowana ceramika Kyocera jest materiałem niezwykle lekkim i twardym, o twardości zbliżonej do diamentu, dlatego noże tej marki bardzo wolno się tępią, a ich ostrość i swobodę krojenia doceniają profesjonalni kucharze z całego świata.
Kyocera Corporation to jedna z pierwszych firm, która wprowadziła na rynek kuchenne noże ceramiczne i należy do największych producentów tego typu noży na świecie. Legendarna japońska marka opracowuje własne zaawansowane materiały ceramiczne, wytwarzane na bazie dwutlenku cyrkonu (ZrO2) oraz węglika cyrkonu (ZrC) o wysokim stopniu gęstości i czystości.