Szeroka, kuchenna łopatka cedzakowa to wszechstronne narzędzie do przewracania delikatnych potraw i odsączania ich z nadmiaru płynu. Znakomicie się sprawdza podczas przyrządzania ryb, jaj w koszulkach czy omletów. Łopatka Global jest cienka, elastyczna i lekko zaostrzona, więc można ją gładko wsunąć np. pod smażony filet, który przywarł do patelni. Została wyprofilowana w taki sposób, żeby ułatwić przenoszenie szerszych elementów. Fakturowana rękojeść nie wyślizguje się z rąk.
Początek produkcji noży kuchennych Global to rok 1985 roku. Od samego początku zdobyły dużą popularność w Japonii, a w Europie zadebiutowały w roku 1988. Podczas premiery na targach Ambiente zaprezentowano 12 modeli noży. W owym czasie nikt nie produkował jeszcze noży wykonanych w całości ze stali nierdzewnej. Firma Yoshikin okazała się w tej dziedzinie pionierem i wkrótce znalazła licznych naśladowców.