Mały nóż Santoku o ostrzu zaledwie 13 cm marki Kasumi z serii VG-10 Pro. Krótkie ostrze wykonane zostało z monolitycznej stali wysokowęglowej, zapewniającej większą elastyczność ostrza i odporność na pękanie niż stal tzw. damasceńska. Wygodna rękojeść wykonana z polimerów ma właściwości antybakteryjne.
Japoński nóż szefa kuchni, często nazywany jest Santoku - termin te oznacza dosłownie "trzy drogi". Nóż przeznaczony do krojenia w plastry, kostki i siekania na drobno. Delikatnie zaokrąglone ostrze, szczególnie dobrze nadaje się do rozdrabniania i siekania warzyw. Końcówka ostrza ma punkt podparcia ułatwiający pracę samym nadgarstkiem. Noże Santoku, wcześniej nieznane, stały się teraz podstawowymi modelami w wielu seriach.
PORADY
WSKAZÓWKA - Wszystkie noże Kasumi (z wyjątkiem tych z ostrzami ząbkowanymi) powinny być regularnie ostrzone w celu uzyskania optymalnej wydajności. Idealnie powinno się to robić za każdym razem, gdy używasz noża. Kasumi zaleca ostrzenie noży za pomocą mokrego kamienia tzw. japońskiego.
Noże Kasumi są produkowane przez fabrykę Sumikama Cutlery w mieście Seki. Sumikama specjalizuje się w produkcji noży z najbardziej zaawansowanych materiałów, z najbardziej zaawansowanymi technologiami produkcji i produkuje noże w bardzo wysokim standardzie.