Kuchenny, szerkoki nóż do trybowania 14 cm Kasumi VG-10 PRO. Nazywany także nożem Honesuki lub Boning z traingularnym kształtem ostrza i niewielką lub żadną elastycznością. Różni się od zachodnich noży do trybowania, które zazwyczaj mają długie, wąskie i elastyczne ostrze. Nóż ten sprawdza się bardzo dobrze przy odkostnianiu kurczaka, ponieważ ma ostrzejsze ostrze niż inne noże tego typu. Ze względu na kształ, Honesuki dobrze sprawdzają się również jako małe noże szefa kuchni lub noże uniwersalne.
Ostrze noża wykonane zostało z monolitycznej stali wysokowęglowej, zapewniającej większą elastyczność ostrza i odporność na pękanie niż stal tzw. damasceńska. Wygodna rękojeść wykonana z polimerów ma właściwości antybakteryjne.
PORADY
WSKAZÓWKA - Wszystkie noże Kasumi (z wyjątkiem tych z ostrzami ząbkowanymi) powinny być regularnie ostrzone w celu uzyskania optymalnej wydajności. Idealnie powinno się to robić za każdym razem, gdy używasz noża. Kasumi zaleca ostrzenie noży za pomocą mokrego kamienia tzw. japońskiego.
Noże Kasumi są produkowane przez fabrykę Sumikama Cutlery w mieście Seki. Sumikama specjalizuje się w produkcji noży z najbardziej zaawansowanych materiałów, z najbardziej zaawansowanymi technologiami produkcji i produkuje noże w bardzo wysokim standardzie.