Noże japońskie ze stali damasceńskiej
Noże Kasumi produkowane są w fabryce Sumikama Cutlery, w japońskim mieście Seki. Sumikama specjalizuje się w produkcji noży z najbardziej zaawansowanych i wytrzymałych materiałów, z zastosowaniem zaawansowanych technologii produkcji. Seria Damascus Kasumi wykonana jest z połączenia 32 warstw stali damasceńskiej ze stalą ultra twardą o średniej grubości. Jedynie ich środkowa warstwa działa jak ostrze i jest wykonana z VG-10 - stali wysokowęglowej dla zachowania trwałości i łatwości ostrzenia.
Ostrza noży są ściętę pod kątem 15 stopni, tworząc niezwykle ostrą krawędź, która mierzy się z najlepszymi japońskimi nożami. Noże Kasumi Damascus są wykończone idealnie pasującymi, laminowanymi, drewnianymi uchwytami, które spoczywają na ich trzonku. Są nożami średniej wagi, z bardzo twardymi ostrzami.