Nóż kuchenny ze stali damasceńskiej Nakiri o długości ostrza 17 cm marki Kasumi z serii Damascus. Nazywany jest także często nożem Nagiri, czyli japońskim nożem do warzyw. Proste ostrze noża ułatwia cięcie na desce kuchennej bez wykonywania dodatkowych, poziomych ruchów. Nóż ten doskonale nadaje się do krojenia warzyw takich jak bakłażan, cukini czy marchewka, a jego użytkowanie jest naprawdę satysfakcjonujące. Pamiętaj, że ten nóż nie jest tasakiem mięsnym i jeśli tak zostanie użyty to możesz go uszkodzić.
PORADY
WSKAZÓWKA - Wszystkie noże Kasumi (z wyjątkiem tych z ostrzami ząbkowanymi) powinny być regularnie ostrzone w celu uzyskania optymalnej wydajności. Idealnie powinno się to robić za każdym razem, gdy używasz noża. Kasumi zaleca ostrzenie noży za pomocą mokrego kamienia tzw. japońskiego.
Noże Kasumi są produkowane przez fabrykę Sumikama Cutlery w mieście Seki. Sumikama specjalizuje się w produkcji noży z najbardziej zaawansowanych materiałów, z najbardziej zaawansowanymi technologiami produkcji i produkuje noże w bardzo wysokim standardzie.