Wąska, elastyczna, krótka, kątowa szpatuła kuchenn przeznaczona do dekorowania, przekładania i smarowania różnego rodzaju wypieków. Idealnie wygładza lukier, krem, czekoladę czy masę cukrową na babeczkach i tortach. Końcówka jest cienka i lekko zaostrzona, więc łatwo ją wsunąć pod najdelikatniejsze elementy dekoracji i w całości je przenieść. Została wyprofilowana w taki sposób, żeby kucharz nie dotykał palcami ciast ani blatu. Fakturowana rękojeść nie wyślizguje się z rąk.
Początek produkcji noży kuchennych Global to rok 1985 roku. Od samego początku zdobyły dużą popularność w Japonii, a w Europie zadebiutowały w roku 1988. Podczas premiery na targach Ambiente zaprezentowano 12 modeli noży. W owym czasie nikt nie produkował jeszcze noży wykonanych w całości ze stali nierdzewnej. Firma Yoshikin okazała się w tej dziedzinie pionierem i wkrótce znalazła licznych naśladowców.