Nóż szefa kuchni Bunka 16,5 cm rękojeść z dzikiej wiśni Kasumi Kasane. Ostrze tego noża Kasane jest wykonane z twardej stali nierdzewnej o wysokiej zawartości węgla, a krawędź pozostaje ostra przez długi czas między ostrzeniem. Oprócz podstawowego materiału, zastosowana została nowo opracowana technologia Zero Edge, nazwana tak na cześć osiągnięcia, polegającego na zmniejszeniu grubości krawędzi do 0,0 mm już w procesie szlifowania ostrza, a ostateczne obrzeże ostrza na skutkuje super ostrą i trwałą krawędzią.
Rękojeść jest wykonana z naturalnego drewna z prefektury Gifu z górskich wiśni, które kiedyś było utylizowane lub rozdrabniane. Szczególne piękno, unikalne dla naturalnego drewna, nadaje każdemu nożowi własną estetykę. Lekka rączka została zaprojektowana specjalnie dla kobiet, aby poradzić sobie z jej rozmiarem i kształtem, zapewniając dopasowanie w dłoni. Bunka to uniwersalny nóż kuchenny, przeznaczony do różnego rodzaju potraw poprzez mięso, ryby, warzywa, które łatwo można kroić na małej desce ostrzem o długości 16,5 cm.
PORADY
WSKAZÓWKA - Wszystkie noże Kasumi (z wyjątkiem tych z ostrzami ząbkowanymi) powinny być regularnie ostrzone w celu uzyskania optymalnej wydajności. Idealnie powinno się to robić za każdym razem, gdy używasz noża. Kasumi zaleca ostrzenie noży za pomocą mokrego kamienia tzw. japońskiego.
Noże Kasumi są produkowane przez fabrykę Sumikama Cutlery w mieście Seki. Sumikama specjalizuje się w produkcji noży z najbardziej zaawansowanych materiałów, z najbardziej zaawansowanymi technologiami produkcji i produkuje noże w bardzo wysokim standardzie.