Wysokie ostrze i zaokrąglony nosek / końcówka Santoku sprawiają, że jest wszechstronnym nożem, który doskonale nadaje się do krojenia mięsa, ryb lub warzyw; stąd nazwa, która dosłownie oznacza "trój-cel". Santoku jest często polecany jako uniwersalny nóż kuchenny.
Pochodzi z manufaktury mistrza kowalstwa Takeshi Saji, który od dziesięcioleci wytwarza tradycyjne noże kute. Jego wyjątkowość polega na dodawaniu nowoczesnych technologii, materiałów i wzorów, przy jednoczesnym zachowaniu tradycyjnych metod wykonywania.
Tym razem wymyślił piękną i bardzo wyjątkową serię noży z twardymi rękojeściami z drewna tropikalnego. Ostrza wykonane z rdzenia VG-10 kutego z warstwowego Nikel Stainless Damascus. Tradycyjny proces kucia ciężkim młotem, znany jako najlepsza metoda, aby uzyskać stal o maksymalnej wydajności w zachowaniu ostrości krawędzi.
Wierzymy, że jakość i wydajność cięcia japońskich noży są najlepsze na świecie i mamy nadzieję, że będziesz cieszyć się doskonałym kunsztem i ostrą krawędzią dzięki każdemu, nowemu nożowi. Japoński nóż powinien być Twoim specjalnym partnerem na długi czas, dlatego też powinno się o niego właściwie dbać. Poniżej kilka ważnych wskazówek:
Takeshi Saji to tradycyjne, ręcznie kute noże kuchenne, młotkowane tradycyjnymi technikami, mają piękny wygląd i ostrza o wysokiej twardości w skali Rockwella. Wyjątkowe pomysły i projekty mistrza Saji zaspokajają zupełnie inne gusta niż fabrycznie produkowane noże dostępne na rynku.