Ręcznie wykonany w Japonii nóż Santoku o długości ostrza 18 cm. Wyposażony w rękojeść z twardego drewna palisandrowego / rosewood. Wysokie ostrze i zaokrąglony nosek / końcówka Santoku sprawiają, że jest wszechstronnym nożem kuchennym, który doskonale nadaje się do krojenia mięsa, ryb lub warzyw; stąd to nazwa, która dosłownie oznacza "trój-cel". Santoku jest często polecany jako uniwersalny nóż kuchenny szefa kuchni.
Mistrz Saji produkuje noże już od ponad 40 lat i jest bardzo doświadczony w swojej sztuce. Po przetestowaniu i ocenie bardzo wysokiej jakości stali narzędziowej zwanej "R-2" (wyprodukowanej przez Kobelco), postanowił stworzyć ekscytującą, nową serię, tradycyjnie kutych noży kuchennych z pomocą tej nowoczesnej "super stali".
Takeshi Saji jest znanym i jednym z najbardziej rozpoznawalnych, japońskich producentów noży kutych ręcznie. Wykonuje jedne z najlepszych japońskich noży, używając tradycyjnej techniki i łącząc je z unikalnymi wzorami. To, co wyróżnia jego noże, to miłe, niestandardowe uczucie w dłoni.
Opakowany w drewniane pudełko nóż Santoku Takeshi Saji sprawdzi się doskonale jako prezent na nowe mieszkanie.
Wierzymy, że jakość i wydajność cięcia japońskich noży są najlepsze na świecie i mamy nadzieję, że będziesz cieszyć się doskonałym kunsztem i ostrą krawędzią dzięki każdemu, nowemu nożowi. Japoński nóż powinien być Twoim specjalnym partnerem na długi czas, dlatego też powinno się o niego właściwie dbać. Poniżej kilka ważnych wskazówek:
Takeshi Saji to tradycyjne, ręcznie kute noże kuchenne, młotkowane tradycyjnymi technikami, mają piękny wygląd i ostrza o wysokiej twardości w skali Rockwella. Wyjątkowe pomysły i projekty mistrza Saji zaspokajają zupełnie inne gusta niż fabrycznie produkowane noże dostępne na rynku.