Takeshi Saji to tradycyjne, ręcznie kute noże kuchenne, młotkowane tradycyjnymi technikami, mają piękny wygląd i ostrza o wysokiej twardości w skali Rockwella. Wyjątkowe pomysły i projekty mistrza Saji zaspokajają zupełnie inne gusta niż fabrycznie produkowane noże dostępne na rynku.
Takeshi Saji jest kowalem w trzecim pokoleniu i wiodącym rzemieślnikiem tworzącym noże w stylu japońskim na zamówienie oraz nożę kuchenne w mieście Takefu (obecnie Echizen w prefekturze Fukui). Tworzy unikatowe noży z genialnymi pomysłami i w tradycyjnej technologii.
Tradycyjny kowal i mistrz rzemiosła, Takeshi Saji, urodził się w Takefu w 1948 roku. Miasteczko to słynie z 700-letniej historii produkcji ręcznie kutych noży. Po ukończeniu gimnazjum, Takeshi spędził trzy lata w lokalnej szkole kowalskiej, gdzie nauczył się podstawowych technik procesów kucia i technik kowalskich. W wieku 18 lat zaczął produkować noże pod ścisłym nadzorem swojego mistrza i jednocześnie ojca - Harukichi Saji. W wieku 30 lat, jego mistrz poinformować go, że nie ma już niczego, czego mógłby go nauczyć, i że będzie mógł robić własne noże, tym samym uznał go za kowala w trzecim pokoleniu.
W 1992 roku, został oficjalnie certyfikowany jako Dentoukougeishi - Traditional Master Craftsman, przez japońskie Ministerstwo Handlu Międzynarodowego i Przemysłu.
Dzięki ponad 50-letniemu doświadczeniu w tworzeniu noży, Takeshi opracował szereg własnych technik, unikalnych pomysłów i oryginalnych projektów. Jego charakterystyczne, tradycyjnie kute noże są dobrze znane na japońskim rynku, a teraz jest on jednym z najbardziej popularnych i najbardziej znanych kowali z historycznego miasta Takefu.
Około 8 lat temu Mistrz Saji zaczął poświęcać więcej czasu i energii na produkcję niestandardowych noży kuchennych. Dzięki swojemu poświęceniu, oryginalności i pomysłowości, asortyment noży kuchennych mistrza Saji stopniowo się poszerzał i podobnie jak jego kolekcje niestandardowych noży myśliwskich, każdy z jego niestandardowych noży kuchennych ma niepowtarzalny wygląd i cechy.
Podobnie jak oryginalne Echizen Uchi-Hamono (kute noże Echizen), niestandardowe noże kuchenne mistrza Saji są młotkowane tradycyjnymi technikami, mają piękny wygląd i ostrza o wysokiej twardości w skali Rockwella.
Wyjątkowe pomysły i projekty mistrza Saji zaspokajają zupełnie inne gusta niż fabrycznie produkowane noże dostępne na rynku. Jesteśmy dumni, że możemy oferować niestandardowe noże kuchenne Takeshi Saji naszym klientom i jesteśmy przekonani o ich wydajności podczas cięcia i wysokich standardach jakości.