Profesjonalny nóż kuchenny Santoku 18 cm Takeshi Saji EBH stal VG-10, heban

Kod produktu: H-V10D-SA-180EBH
CENA: 2 299,00 zł
produkt jest chwilowo niedostępny

Wykonany w Japonii nóż Santoku o długości ostrza 18 cm. Wyposażony w rękojeść z twardego drewna hebanowego z wsówką z bawolego rogu. Wysokie ostrze i zaokrąglony nosek / końcówka Santoku sprawiają, że jest wszechstronnym nożem kuchennym, który doskonale nadaje się do krojenia mięsa, ryb lub warzyw; stąd to nazwa, która dosłownie oznacza "trój-cel". Santoku jest często polecany jako uniwersalny nóż kuchenny szefa kuchni.

Pochodzi z manufaktury mistrza kowalstwa Takeshi Saji, który od dziesięcioleci wytwarza tradycyjne noże kute. Jego wyjątkowość polega na dodawaniu nowoczesnych technologii, materiałów i wzorów, przy jednoczesnym zachowaniu tradycyjnych metod wykonywania.

Tym razem wymyślił piękną i bardzo wyjątkową serię noży z twardymi rękojeściami z drewna hebanowego. Ostrza wykonane z rdzenia VG-10 kutego z warstwowego Nikel Stainless Damascus. Tradycyjny proces kucia ciężkim młotem, znany jako najlepsza metoda, aby uzyskać stal o maksymalnej wydajności w zachowaniu ostrości krawędzi.

Nóż to idealny pomysł na prezent! Opakowany w drewniane pudełko.

  • Długość ostrza: 18 cm
  • Długość całkowita: 31 cm
  • Grubość ostrza: 2,4 mm
  • Szerokość klingi: 4,8 cm
  • Waga: 140g
  • Ostrzenie: dwustronne 50/50 = odpowiednie zarówno dla osób prawo- jak i leworęcznych
  • Ostrze: stal 61-warstwowa, rdzeń VG-10 Nickel Damascus
  • Rękojeść: twarde drewno hebanowe, wsówka z bawolego rogu
  • Twardość ostrza: 61 HRC
  • Wyprodukowany ręcznie w Japonii - rzeczywisty wygląd powierzchni noża może być inny niż ten z załączonego zdjęcia

Wierzymy, że jakość i wydajność cięcia japońskich noży są najlepsze na świecie i mamy nadzieję, że będziesz cieszyć się doskonałym kunsztem i ostrą krawędzią dzięki każdemu, nowemu nożowi. Japoński nóż powinien być Twoim specjalnym partnerem na długi czas, dlatego też powinno się o niego właściwie dbać. Poniżej kilka ważnych wskazówek:

  • Jest to nóż kuchenny ze stali nierdzewnej, która ma dobrą odporność na rdzę, co ułatwia jego konserwację. Jednak rdza może wystąpić na jego powierzchni, jeśli będzie przechowywana w stanie mokrym.
  • Nie myj noża do zmywarce.
  • Nie pozostawiaj noża w wodzie lub w stanie mokrym przez długi czas.
  • Po użyciu należy dokładnie umyć ostrze oraz uchwyt i wytrzeć do sucha lub osuszyć miękką szmatką.
  • Nóż należy przechowywać w suchym miejscu.
  • To niezwykle ostry nóż. Zachowaj szczególną ostrożność podczas używania i przechowywania.
  • W przeciwieństwie do niemieckich noży, japońskie ostrza noży są szlifowane do cienkich krawędzi tnących w celu ostrzejszego cięcia i łatwiejszego ponownego ostrzenia. Należy chronić krawędź przed uderzaniem twardych materiałów, aby uniknąć odpryskiwania lub pękania.
  • Nie używaj go do cięcia kości lub mrożonek, żadnych twardych produktów, takich jak homar czy krab.
  • Zalecamy używanie japońskich osełek do ostrzenia.
Rozwiń
Zobacz także

Opinie o Profesjonalny nóż kuchenny Santoku 18 cm Takeshi Saji EBH stal VG-10, heban

Dodaj opinię

Twoja ocena:  

Takeshi Saji to tradycyjne, ręcznie kute noże kuchenne, młotkowane tradycyjnymi technikami, mają piękny wygląd i ostrza o wysokiej twardości w skali Rockwella. Wyjątkowe pomysły i projekty mistrza Saji zaspokajają zupełnie inne gusta niż fabrycznie produkowane noże dostępne na rynku. 

NEWSLETTER
@