Bunka to uniwersalny nóż kuchenny, który swego czasu był tak popularny jak Santoku, ale stał się mniej powszechny w ostatnich latach. Dzięki wysokiemu ostrzu, nóż Bunka nadaje się szczególnie do krojenia warzyw lub owoców, a trójkątna końcówka jest szczególnie przydatna do precyzyjnej pracy i cięcia ryb lub mięsa.
Wykonany w Japonii ręcznie przez mistrza Takeshi Saji. Rdzeń ostrza wykonany ze stali VG-10, na której są warstwy niklowej stali damasceńskiej o twardości 60-62 HRC. Warstwy tej białej stali niklowej silnie kontrastują z warstwami stali nierdzewnej, tworząc mocno falisty wzór damasceński, który prawdziwie błyszczy. Aby podkreślić dziki wygląd noża, mistrz Takeshi Saji postanowił wykorzystać do wykonania rękojeści naturalną kość jelenia zamocowaną za pomocą mosiężnego wałka, który pięknie się starzeje.
Wierzymy, że jakość i wydajność cięcia japońskich noży są najlepsze na świecie i mamy nadzieję, że będziesz cieszyć się doskonałym kunsztem i ostrą krawędzią dzięki każdemu, nowemu nożowi. Japoński nóż powinien być Twoim specjalnym partnerem na długi czas, dlatego też powinno się o niego właściwie dbać. Poniżej kilka ważnych wskazówek:
Takeshi Saji to tradycyjne, ręcznie kute noże kuchenne, młotkowane tradycyjnymi technikami, mają piękny wygląd i ostrza o wysokiej twardości w skali Rockwella. Wyjątkowe pomysły i projekty mistrza Saji zaspokajają zupełnie inne gusta niż fabrycznie produkowane noże dostępne na rynku.