Japoński nóż kuchenny ogólnego przeznaczenia posłuży Ci do obierania, kształtowania i krojenia owoców i warzyw, siekania ziół i przygotowywania potraw. Kompaktowy rozmiar i stosunkowo wąskie ostrze noża oznacza, że jest bardzo zwinny i można nim łatwo manipulować, dzięki czemu idealnie nadaje się do wykonywania precyzyjnych cięć.
Pochodzi z manufaktury mistrza kowalstwa Takeshi Saji, który od dziesięcioleci wytwarza tradycyjne noże kute. Jego wyjątkowość polega na dodawaniu nowoczesnych technologii, materiałów i wzorów, przy jednoczesnym zachowaniu tradycyjnych metod wykonywania.
Tym razem wymyślił piękną i bardzo wyjątkową serię noży z twardymi rękojeściami z drewna tropikalnego. Ostrza wykonane z rdzenia VG-10 kutego z warstwowego Nikel Stainless Damascus. Tradycyjny proces kucia ciężkim młotem, znany jako najlepsza metoda, aby uzyskać stal o maksymalnej wydajności w zachowaniu ostrości krawędzi.
Wierzymy, że jakość i wydajność cięcia japońskich noży są najlepsze na świecie i mamy nadzieję, że będziesz cieszyć się doskonałym kunsztem i ostrą krawędzią dzięki każdemu, nowemu nożowi. Japoński nóż powinien być Twoim specjalnym partnerem na długi czas, dlatego też powinno się o niego właściwie dbać. Poniżej kilka ważnych wskazówek:
Takeshi Saji to tradycyjne, ręcznie kute noże kuchenne, młotkowane tradycyjnymi technikami, mają piękny wygląd i ostrza o wysokiej twardości w skali Rockwella. Wyjątkowe pomysły i projekty mistrza Saji zaspokajają zupełnie inne gusta niż fabrycznie produkowane noże dostępne na rynku.