Stalowa pęseta kuchenna, zaprojektowana specjalnie dla szefów kuchni, którzy ściśle przestrzegają zasad higieny. Długie, wąskie ramiona służą do przygotowywania i serwowania potraw bez dotykania powierzchni stołu czy naczyń. Pęseta umożliwia dokładnie kontrolowanie pozycji końcówek i ułatwia wykonywanie delikatnych ruchów. Jest to zatem wspaniałe narzędzie kuchenne do komponowania składników dań na talerzu, podawania gościom sushi, a nawet wyciągania małych produktów z wysokich słoików. Pęseta Global doskonale zabezpiecza też dłoń kucharza przed poparzeniem podczas smażenia czy grillowania owoców morza i mięs.
Początek produkcji noży kuchennych Global to rok 1985 roku. Od samego początku zdobyły dużą popularność w Japonii, a w Europie zadebiutowały w roku 1988. Podczas premiery na targach Ambiente zaprezentowano 12 modeli noży. W owym czasie nikt nie produkował jeszcze noży wykonanych w całości ze stali nierdzewnej. Firma Yoshikin okazała się w tej dziedzinie pionierem i wkrótce znalazła licznych naśladowców.