Japoński nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia warzyw, mięsa i ryb. Cienka, szeroka klinga pozwala ciąć produkty o większych gabarytach, jak kapusta czy sałata, a następnie szybko je przenieść do salaterki czy na patelnię. Nóż Santoku, który łączy w sobie funkcje noża szefa kuchni i japońskiego noża do warzyw Nakiri, ma wysoko umieszczoną rękojeść, która zapobiega uderzaniu kłykciami o deskę.
Noże Nagomi Maru nawiązują stylem do japońskiego modernistycznego designu, który łączy tradycję z awangardą w zachwycający sposób. Gładkie i niezwykle wygodne w użyciu rękojeści to efekt żmudnej, czasochłonnej pracy, podczas której szereg czynności wykonuje się ręcznie. Noże Nagomi Maru to oferta skierowana dla wymagających szefów kuchni oraz profesjonalistów, którzy poszukują harmonii i komfortu wśród licznych zajęć.
Hartowane kriogenicznie klingi o pełnym trzpieniu wykonane są z wysokowęglowej stali nierdzewnej 440, zanurzanej w ciekłym azocie o temperaturze minus 170°C. Proces ten poprawia elastyczność stali, przedłuża trwałość ostrza i zwiększa odporność noży na rdzewienie. Ergonomiczne rękojeści z drewna warstwowego wzmocnione są wstawkami ze stali nierdzewnej, która pięknie kontrastuje z delikatnym zarysem słojów. Dzięki niezwykle starannemu wykończeniu noże Nagomi Maru mogą służyć w kuchni przez długie lata, a ich wyjątkowa jakość przekłada się na wysoką kulturę jedzenia.
Profesjonalny nóż szefa kuchni z japońskiej manufaktury co widać i jest wyczuwalne. Gorąco polecamy zakupy na galeria limonka - sklep na 5!
Firma Mitsuboshi Cutlery Co., Ltd. powstała w 1873 roku i w znaczącym stopniu przyczyniła się do rozwoju przemysłu nożowniczego w mieście Seki, które przez całe stulecia słynęło z wyrobu mieczy samurajskich. Od ponad 140 lat pracownicy zakładu przekazują sobie biegłość techniczną i znajomość innowacji technologicznych, które znajdują odzwierciedlenie w ich projektach.