Kuchenny nóż ceramiczny do porcjowania o ząbkowanym ostrzu. Długi nóż służący do porcjowania mięsa lub krojenia wędlin, a dzięki ząbkowanemu ostrzu – również do pieczywa. Dzięki swojej konstrukcji nóż idealnie przecina miękkie produkty bez uczucia "piłowania", a przejrzałe pomidory nie są dla niego wyzwaniem nawet po delikatnym stępieniu – delikatnym, ponieważ noże ceramiczne tępią się tylko delikatnie i nie trzeba ich ostrzyć przez wiele lat.
Dzięki ceramicznemu ostrzu wszystkie krojone produkty, zwłaszcza warzywa i owoce, pozostają pełne witamin i oryginalnego smaku - inaczej jak to jest w przypadku ostrza stalowego, gdzie część warzyw zmienia smak i kolor, np. sałata ciemnieje.
Kyocera Corporation to jedna z pierwszych firm, która wprowadziła na rynek kuchenne noże ceramiczne i należy do największych producentów tego typu noży na świecie. Legendarna japońska marka opracowuje własne zaawansowane materiały ceramiczne, wytwarzane na bazie dwutlenku cyrkonu (ZrO2) oraz węglika cyrkonu (ZrC) o wysokim stopniu gęstości i czystości.