Nóż do porcjowania stalowy 21 cm Tojiro Pro VG-10

Kod produktu: F-896
Marka: Tojiro
CENA: 559,00 zł
produkt jest chwilowo niedostępny

Nóż do porcjowania stalowy 21 cm Tojiro Pro VG-10. Nóż kuchenny przeznaczony do porcjowania i plastrowania mięs, np. drobiu, pieczeni czy szynki – po ugotowaniu lub upieczeniu produktu. Specjalne ostrze, które jest znacznie węższe i cieńsze niż w zwykłych nożach, pozwala ciąć przez całą płaszczyznę płynnie i precyzyjnie, podczas gdy grubszy nóż często się klinuje i szarpie mięso.

  • Długość ostrza: 21 cm
  • Długość całkowita: 35 cm
  • Szerokość klingi: 3,6 cm
  • Grugość klingi: 2,4 mm
  • Materiał: laminat 3-warstwowy - rdzeń ze stali VG-10*
  • Szlif: dwustronny - symetryczny
  • Rękojeść: stal nierdzewna 18/8 (wzór tornado, który zapobiega zsuwaniu się mokrej i tłustej dłoni)
  • Twardość ostrza: 60+/-1 HRC
  • >Waga: 150g

*Stal VG-10 została opracowana przez Takefu Special Steel, firmę założoną w 1954 roku i znaną z produkcji laminowanej stali stosowanej w wytwarzaniu noży. Przez bardzo restrykcyjną politykę eksportową praktycznie wszystkie noże (lub ich głownie) muszą być produkowane w Japonii. Taka zawartość chromu klasyfikuje tą stal jako nierdzewną, ale dodatki molibdenu, wanadu kobaltu sprawiają że ma ponadprzeciętną agresję i pozwala hartować się nawet do 64 HRC, przy czym najczęściej zostaje na poziomie 60-61 HRC. Odporność VG-10 na rdzę i patynę sprawia że noże kuchenne z tej stali są jednymi z najpraktyczniejszych na start przygody z japońskimi nożami, doskonale też sprawdzą się jako prezent.

Skład stali VG-10:

  • Węgiel: 1%
  • Chrom: 15%
  • Molibden: 2%
  • Wanad: 0,2%
  • Kobalt: 1,5%
Rozwiń
Zobacz także

Opinie o Nóż do porcjowania stalowy 21 cm Tojiro Pro VG-10

Dodaj opinię

Twoja ocena:  

Kategorie, w których występuje produkt:

Japońskie noże kuchenne Tojiro z powodzeniem mogą być nazywane kryształem tradycyjnej japońskiej technologii. Technologia, która rozwijała się wraz z kulturą gotowania tego kraju, i była przekazywana z pokolenia na pokolenie, przetrwała po dziś dzień.

NEWSLETTER
@