Nóż kuchenny Nakiri 16,5 cm Tojiro Pro VG-10

Kod produktu: F-894
Marka: Tojiro
Dostępna ilość: 14 szt.
Wysyłka do 48 godzin
14 dni na zwrot produktu
Gwarancja: 2 lata
WYSYŁKA GRATIS
CENA: 539,00 zł
ILOŚĆ: -+

Nóż kuchenny Nakiri 16,5 cm Tojiro Pro VG-10. Przeznaczony do precyzyjnego krojenia i siekania różnych rodzajów warzyw oraz owoców. Szerokość japońskiego noża Nakiri ułatwia kroić duże produkty płynnym ruchem i szybko je przenosić do salaterki lub na patelnię. Cienka, prostokątna klinga jest szczególnie przydatna przy krojeniu twardych warzyw w plastry takich jak marchewka czy rzodkiew japońska.

  • Długość ostrza: 16,5 cm
  • Długość całkowita: 30 cm
  • Szerokość klingi: 4,5 cm
  • Grugość klingi: 1,7 mm
  • Materiał: laminat 3-warstwowy - rdzeń ze stali VG-10*
  • Szlif: dwustronny - symetryczny
  • Rękojeść: stal nierdzewna 18/8 (wzór tornado, który zapobiega zsuwaniu się mokrej i tłustej dłoni)
  • Twardość ostrza: 60+/-1 HRC
  • >Waga: 161g

*Stal VG-10 została opracowana przez Takefu Special Steel, firmę założoną w 1954 roku i znaną z produkcji laminowanej stali stosowanej w wytwarzaniu noży. Przez bardzo restrykcyjną politykę eksportową praktycznie wszystkie noże (lub ich głownie) muszą być produkowane w Japonii. Taka zawartość chromu klasyfikuje tą stal jako nierdzewną, ale dodatki molibdenu, wanadu kobaltu sprawiają że ma ponadprzeciętną agresję i pozwala hartować się nawet do 64 HRC, przy czym najczęściej zostaje na poziomie 60-61 HRC. Odporność VG-10 na rdzę i patynę sprawia że noże kuchenne z tej stali są jednymi z najpraktyczniejszych na start przygody z japońskimi nożami, doskonale też sprawdzą się jako prezent.

Skład stali VG-10:

  • Węgiel: 1%
  • Chrom: 15%
  • Molibden: 2%
  • Wanad: 0,2%
  • Kobalt: 1,5%
Rozwiń
Zobacz także

Opinie o Nóż kuchenny Nakiri 16,5 cm Tojiro Pro VG-10

Dodaj opinię

Twoja ocena:  

Japońskie noże kuchenne Tojiro z powodzeniem mogą być nazywane kryształem tradycyjnej japońskiej technologii. Technologia, która rozwijała się wraz z kulturą gotowania tego kraju, i była przekazywana z pokolenia na pokolenie, przetrwała po dziś dzień.

NEWSLETTER
@