Nóż Kyocera Gen przeznaczony do wszelkiego rodzaju codziennych prac kuchennych. Doskonale sprawdza się zarówno przy plastrowaniu, krojeniu pieczywa (zwłaszcza gorącego), jak i w pracy z warzywami, wędlinami czy mięsem. Jego ostrze jest wystarczająco krótkie, aby zapewnić doskonałą kontrolę i precyzję podczas krojenia, oraz wystarczająco długie, aby sprostać nawet tym większym produktom.
Dzięki ceramicznemu ostrzu wszystkie krojone produkty, zwłaszcza warzywa i owoce, pozostają pełne witamin i oryginalnego smaku - inaczej jak to jest w przypadku ostrza stalowego, gdzie część warzyw zmienia smak i kolor, np. sałata ciemnieje.
Kyocera Corporation to jedna z pierwszych firm, która wprowadziła na rynek kuchenne noże ceramiczne i należy do największych producentów tego typu noży na świecie. Legendarna japońska marka opracowuje własne zaawansowane materiały ceramiczne, wytwarzane na bazie dwutlenku cyrkonu (ZrO2) oraz węglika cyrkonu (ZrC) o wysokim stopniu gęstości i czystości.