Dwie, różnej wielkości prowadnice do ostrzenia noży MinoSharp. Stalowe prowadnice, pomagają utrzymać optymalny kąt ostrzenia noży (10-15o) podczas ostrzenia wysokiej jakości noży kuchennych na kamieniu. Prowadnice są wykonane ze stali nierdzewnej i podklejone tworzywem, aby zminimalizować ryzyko zarysowania klingi. Po każdym użyciu powinno się je dokładnie wyczyścić i wytrzeć do sucha.
Aby uzyskać optymalny kąt ostrzenia noży, należy wybrać odpowiednią prowadnicę i umieścić ją na grzbiecie klingi (nieco bliżej czubka) w taki sposób, aby dolna krawędź prowadnicy była równoległa do krawędzi tnącej.
Początek produkcji noży kuchennych Global to rok 1985 roku. Od samego początku zdobyły dużą popularność w Japonii, a w Europie zadebiutowały w roku 1988. Podczas premiery na targach Ambiente zaprezentowano 12 modeli noży. W owym czasie nikt nie produkował jeszcze noży wykonanych w całości ze stali nierdzewnej. Firma Yoshikin okazała się w tej dziedzinie pionierem i wkrótce znalazła licznych naśladowców.