Średniej wielkości, poręczny nóż kuchenny stalowy, który świetnie się nadaje do krojenia różnego rodzaju produktów, a także do obierania owoców lub warzyw i usuwania z nich gniazd. Lekkie, cienkie ostrze, mniejsze niż w nożu szefa i większe niż w nożu do obierania, może też w razie potrzeby służyć do sprawiania mięsa lub filetowania ryb.
Noże Global słyną z łączenia fenomenalnej skuteczności z eleganckim designem. Są lekkie i doskonale wyważone, a ich cienkie, twarde, wytrzymałe klingi zachowują idealną ostrość przez długi czas. Dzięki jednolitej konstrukcji noże są higieniczne, lepiej leżą w dłoni i łatwiej je wyczyścić czy naostrzyć. Indywidualnie wyważana rękojeść została tak skonstruowana, by redukować zmęczenie i nie wyślizgiwać się z rąk. Noże Global, zaprojektowane w 1985 r. przez Komina Yamadę, zdobyły wiele międzynarodowych nagród i cieszą się niesłabnącym uznaniem największych mistrzów kuchni ? zarówno profesjonalistów, jak i kuchmistrzów domowych.
Kolejny nóż marki Global, świetnie wyważony, dobrze leży w dłoni. Jest to moja ulubiona marka i mam już kilka modeli noży z róznych serii. Gorąco je polecam.
Początek produkcji noży kuchennych Global to rok 1985 roku. Od samego początku zdobyły dużą popularność w Japonii, a w Europie zadebiutowały w roku 1988. Podczas premiery na targach Ambiente zaprezentowano 12 modeli noży. W owym czasie nikt nie produkował jeszcze noży wykonanych w całości ze stali nierdzewnej. Firma Yoshikin okazała się w tej dziedzinie pionierem i wkrótce znalazła licznych naśladowców.