Osełka do noży dwustronna - kamień ostrzący japoński 240/1000 Kasumi. Do osełki dołączony został kamień naprawczy Shusei Toishi, umożliwiający wygładzenie powierzchni powierzchni roboczej. Dzięki dwóm różnym ziarnistoniom kamienia, zregenerujesz i naostrzysz swoje noże kuchenne. Kamień o ziarnistości 240 służy do restaurowania zniszczonego, wyszczerbionego ostrza, natomiast na kamieniu 1000, naostrzysz nóż w podstawowym stopniu. Przed ostrzeniem należy namoczyć kamień w wodzie z płynem do mycia naczyń przez około 10-15 minut. Zalecany czas ostrzenia około 10 minut. Podczas ostrzenia należy kamień skrapiać wodą, aby uzyskać lepszy efekt szlifowania, ponieważ woda będzie działała jak smar czy lubrykant.
Akcesoria do ostrzenia noży japońskiej marki Kasumi są zaprojektowane specjalnie do użycia z nożami Kasumi, choć mogą być również używane do każdej innej japońskiej marki nożowej. Pamiętaj, aby zawsze postępować zgodnie z instrukcjami ostrzenia umieszczonymi na opakowaniu.
Noże Kasumi są produkowane przez fabrykę Sumikama Cutlery w mieście Seki. Sumikama specjalizuje się w produkcji noży z najbardziej zaawansowanych materiałów, z najbardziej zaawansowanymi technologiami produkcji i produkuje noże w bardzo wysokim standardzie.