Kamień do szlifowania noży japońskich - dwustronna osełka 3000/8000 Kasumi. Do osełki dołączony został kamień naprawczy Shusei Toishi, umożliwiający wygładzenie powierzchni powierzchni roboczej. Dzięki dwóm różnym ziarnistoniom kamienia perfekcyjnie wyszlifujesz i naostrzysz swoje noże kuchenne do ekstremalnie ostrej krawędzi. Kamień o ziarnistości 3000 posłuży do cotygodniowego ostrzenia, natomiast na kamieniu o ziarnie 8000, możesz polerować noże codziennie. Ziarno 8000 jest podobne do tego, używanego przez starych fryzjerów, którzy musieli utrzymywać swoje brzytwny w nieskazitelnym stanie. Podczas ostrzenia należy kamień skrapiać wodą, aby uzyskać lepszy efekt szlifowania, ponieważ woda będzie działała jak smar czy lubrykant.
Przed ostrzeniem należy namoczyć kamień w wodzie z płynem do mycia naczyń przez około 10-15 minut. Zalecany czas ostrzenia około 10 minut.
Akcesoria do ostrzenia noży japońskiej marki Kasumi są zaprojektowane specjalnie do użycia z nożami Kasumi, choć mogą być również używane do każdej innej japońskiej marki nożowej. Pamiętaj, aby zawsze postępować zgodnie z instrukcjami ostrzenia umieszczonymi na opakowaniu.
Noże Kasumi są produkowane przez fabrykę Sumikama Cutlery w mieście Seki. Sumikama specjalizuje się w produkcji noży z najbardziej zaawansowanych materiałów, z najbardziej zaawansowanymi technologiami produkcji i produkuje noże w bardzo wysokim standardzie.