Japońska wersja noża szefa kuchni Western Chef's. Może być stosowany z różnymi technikami cięcia w celu osiągnięcia szerokiego zakresu zadań kuchennych i nadaje się do cięcia ogromnej większości mięs, ryb, warzyw i owoców. Jest prawdziwym nożem wielofunkcyjnym.
Dziki i dynamiczny to słowa, które najlepiej opisują ten nóż szefa kuchni Takeshi Saji. Wykonany w Japonii ręcznie przez mistrza Takeshi Saji. Rdzeń ostrza wykonany ze stali VG-10, na której są warstwy niklowej stali damasceńskiej o twardości 60-62 HRC. Warstwy tej białej stali niklowej silnie kontrastują z warstwami stali nierdzewnej, tworząc mocno falisty wzór damasceński, który prawdziwie błyszczy. Aby podkreślić dziki wygląd noża, mistrz Takeshi Saji postanowił wykorzystać do wykonania rękojeści naturalną kość jelenia zamocowaną za pomocą mosiężnego wałka, który pięknie się starzeje.
Wierzymy, że jakość i wydajność cięcia japońskich noży są najlepsze na świecie i mamy nadzieję, że będziesz cieszyć się doskonałym kunsztem i ostrą krawędzią dzięki każdemu, nowemu nożowi. Japoński nóż powinien być Twoim specjalnym partnerem na długi czas, dlatego też powinno się o niego właściwie dbać. Poniżej kilka ważnych wskazówek:
Takeshi Saji to tradycyjne, ręcznie kute noże kuchenne, młotkowane tradycyjnymi technikami, mają piękny wygląd i ostrza o wysokiej twardości w skali Rockwella. Wyjątkowe pomysły i projekty mistrza Saji zaspokajają zupełnie inne gusta niż fabrycznie produkowane noże dostępne na rynku.