Ostrze VG-10, rękojeść: bycza kość
Dzikie i dynamiczne, te dwa słowa najlepiej opisują noże kuchenne wykonane fachowo przez Mistrza Takeshi Saji.
Ostrza noży wykonane są ręcznie z rdzenia ze stali VG-10 oraz niklowanej stali nierdzewnej damasceńskiej o twardości HRC 60-62.
Warstwy białej stali niklowej w tych ostrzach silnie kontrastują z warstwami stali nierdzewnej, tworząc mocny, falisty wzór damasceński, który prawdziwie błyszczy. Aby dodatkowo podkreślić ich dziki wygląd, Mistrz Saji postanowił wykorzystać naturalną kość jelenia do produkcji bardzo gustownych rękojeści mocowanych z pomocą mosiężnego wałka, który pięknie się starzeje.
Tradycyjne techniki kucia Mistrza Saji i jego doświadczenie w produkcji specjalnie zaprojektowanych noży kuchennch, pozwoliły mu wyprodukować te znakomite noże, które mają wiele cech charakterystycznych.