Patelnia głęboka 28 cm żelazna de Buyer Mineral B Bois Profesjonalna. Patelnia wiejska do różnych stylów gotowania: obsmażanie, smażenie, przyrumienianie. Idealna do przygotowania dużych ilości oraz do smażonych ziemniaków. Wysokie krawędzie ograniczają pryskanie tłuszczu podczas pieczenia mięsa.
Patelnia z wysokiej jakości stali wysokowęglowej pokrytej woskiem pszczelim, który stanowi powłokę ochronną przed utlenianiem i ułatwia sezonowanie. Patelnia ma ulepszone właściwości zapobiegające przywieraniu przy pierwszym użyciu, nieodkształcalne, grube dno. Naturalne właściwości nieprzywierające uzyskuje się poprzez stopniowe sezonowanie. Nitowany uchwyt zakrzywiony w stylu francuskim jest wytrzymały; ułatwia obsługę; ergonomiczny.
Wyjątkowa, stalowa patelnia, która szybko osiąga temperaturę co sprawia, że potrawy mogą być smażone krótko dla zachowania witamin i składników odżywczych. Dla uzyskania efektu nieprzywierającej powierzchni, należy patelnię sezonować. Sezonowanie polega na zalaniu powierzchni patelni warstwą oleju, następnie smażeniu oleju, aż do pojawienia się dymu. Następnie należy patelnię zdjąć ze źródła ciepła i wytrzeć do sucha ręcznikiem. Regularne sezonowanie powoduje, że powierzchnia patelni zyskuje coraz lepsze właściwości non-stick. Czym czarniejsza powierzchnia, tym lepsze właściwości nieprzywieralne.
Użytkowanie:
Uwaga!
Nigdy nie namaczaj patelni. Jeśli są na niej resztki potrawy użyj niezbyt ostrej gąbeczki. Nigdy nie myj patelni w zmywarce. Gotowanie potraw zawierających kwasy - pomidory, białe wino, cytrynę mogą spowodować występowanie na powierzchni patelni białych plam. Jeśli to nastąpi należy ponownie powtórzyć czynność jak przed pierwszym użyciem patelni. Jeśli w trakcie używania patelni pojawią się ponownie ślady pszczelego wosku, należy je usunąć papierowym ręcznikiem w momencie gdy powierzchnia patelni jest gorąca.
skąd taka cena?
Francuska marka de Buyer to ponad 180 lat tradycji i 95 krajów, do których eksportowane są jej produkty. Na długo zanim pojawiły się współczesne kuchenki elektryczne i indukcyjne, projektanci garnków i patelni szukali materiałów i technik produkcji, które zapewnią równomierne nagrzewanie dna oraz ścian naczynia. Dzięki temu potrawy nie przypalają się tak łatwo, a proces ich przygotowania trwa znacznie krócej.