Nóż Santoku mały 13 cm Kasumi HM VG-10 stal młotkowana, wysokowęglowa. Santoku to podstawowy nóż profesjonalnego kucharza, jest to najbardziej wszechstronne ostrze, jakie istnieje. Jest to pierwszy nóż kuchenny, który spełnia 90% typowych zadań kuchennych. Pozwala z łatwością pracować z mięsem i warzywami. To japońska alternatywa dla europejskiego noża szefa kuchni. Młotkowanie ostrza noża z wysoką częstotliwością, zwiększa jego wytrzymałość i utrudnia przywieranie krojonych mięs.
Kasumi HM Hammered to seria z ostrzem warstwowym, z zewnętrzną i wewnętrzną ścianą ze stali nierdzewnej VG10, o wysokiej zawartości węgla, gwarantująca twardość HRC 59-60 dla skutecznego cięcia i trwałości. Następnie ostrze młotkowano z każdej strony, po kuciu na gorąco. Nieregularna, kuta konstrukcja zapewnia efekt nieprzywierania, zapobiegając przywieraniu żywności do ostrza. Rękojeść wykonana jest z żywicy, dzięki czemu jest wygodna, odporna, higieniczna i trwała.
PORADY
WSKAZÓWKA - Wszystkie noże Kasumi (z wyjątkiem tych z ostrzami ząbkowanymi) powinny być regularnie ostrzone w celu uzyskania optymalnej wydajności. Idealnie powinno się to robić za każdym razem, gdy używasz noża. Kasumi zaleca ostrzenie noży za pomocą mokrego kamienia tzw. japońskiego.
Noże Kasumi są produkowane przez fabrykę Sumikama Cutlery w mieście Seki. Sumikama specjalizuje się w produkcji noży z najbardziej zaawansowanych materiałów, z najbardziej zaawansowanymi technologiami produkcji i produkuje noże w bardzo wysokim standardzie.