Poręczny, niewielki nóż szefa kuchni to uniwersalne narzędzie zaprojektowane z myślą o wielu czynnościach. Świetnie się nadaje zarówno do krojenia warzyw i mięsa, jak i do siekania ziół. Ostrze ma optymalną długość i jest zakończone spiczastym czubkiem, co w połączeniu z pełnowymiarową rękojeścią sprawia, że nóż pozwala również wykonywać bardzo precyzyjne zadania.
Seria noży Global GS obejmuje klasyczne noże kuchenne ze stosunkowo krótkimi ostrzami, np. noże do obierania czy noże uniwersalne. Cieszy się ogromną popularnością ze względu na funkcjonalność, którą doceniają zwłaszcza użytkownicy profesjonalni - szefowie najlepszych kuchni. Noże z tej serii wyróżniają się wyrafinowanym, trójkątnym kształtem. Z wyjątkiem wybranych modeli, ostrza mają szlif obustronny – dla osób prawo i leworęcznych.
Noże Global są pierwszymi w historii nożami kuchennymi, w których ostrze zintegrowano z rękojeścią. Ich płynne kształty i jednolita konstrukcja ułatwiają zachowanie doskonałej higieny w miejscu pracy. Wyróżnikami noży Global są także wypukły szlif klingi, który sprawia, że produkty kroi się bez wysiłku, oraz pokryta regularnymi wgłębieniami - kropkowana - rękojeść z nierdzewnej stali, gwarantująca pewny uchwyt i zapobiegająca ślizganiu się noża w dłoni. Opatentowana przez Yoshikin stal nierdzewna CROMOVA 18 zapewnia klingom długotrwałą ostrość i ochronę przed zniszczeniem.
Początek produkcji noży kuchennych Global to rok 1985 roku. Od samego początku zdobyły dużą popularność w Japonii, a w Europie zadebiutowały w roku 1988. Podczas premiery na targach Ambiente zaprezentowano 12 modeli noży. W owym czasie nikt nie produkował jeszcze noży wykonanych w całości ze stali nierdzewnej. Firma Yoshikin okazała się w tej dziedzinie pionierem i wkrótce znalazła licznych naśladowców.