Wszechstronny, stalowy nóż kucharza, który świetnie się sprawdza podczas wielu kuchennych zadań, od siekania zieleniny po plastrowanie pomidorów czy dzielenie mięsa. Mniejsza niż w typowym nożu szefa kuchni klinga zapewnia pełną kontrolę nad nożem i ułatwia krojenie delikatnych składników. Żłobione ostrze zapobiega przywieraniu miękkich produktów do noża.
Seria noży Global GS obejmuje klasyczne noże kuchenne ze stosunkowo krótkimi ostrzami, np. noże do obierania czy noże uniwersalne. Cieszy się ogromną popularnością ze względu na funkcjonalność, którą doceniają zwłaszcza użytkownicy profesjonalni - szefowie najlepszych kuchni. Noże z tej serii wyróżniają się wyrafinowanym, trójkątnym kształtem. Z wyjątkiem wybranych modeli, ostrza mają szlif obustronny – dla osób prawo i leworęcznych.
Noże Global są pierwszymi w historii nożami kuchennymi, w których ostrze zintegrowano z rękojeścią. Ich płynne kształty i jednolita konstrukcja ułatwiają zachowanie doskonałej higieny w miejscu pracy. Wyróżnikami noży Global są także wypukły szlif klingi, który sprawia, że produkty kroi się bez wysiłku, oraz pokryta regularnymi wgłębieniami - kropkowana - rękojeść z nierdzewnej stali, gwarantująca pewny uchwyt i zapobiegająca ślizganiu się noża w dłoni. Opatentowana przez Yoshikin stal nierdzewna CROMOVA 18 zapewnia klingom długotrwałą ostrość i ochronę przed zniszczeniem.
Początek produkcji noży kuchennych Global to rok 1985 roku. Od samego początku zdobyły dużą popularność w Japonii, a w Europie zadebiutowały w roku 1988. Podczas premiery na targach Ambiente zaprezentowano 12 modeli noży. W owym czasie nikt nie produkował jeszcze noży wykonanych w całości ze stali nierdzewnej. Firma Yoshikin okazała się w tej dziedzinie pionierem i wkrótce znalazła licznych naśladowców.