Mistrz Saji produkuje noże już od ponad 40 lat i jest bardzo doświadczony w swojej sztuce. Po przetestowaniu i ocenie bardzo wysokiej jakości stali narzędziowej zwanej "R-2" (wyprodukowanej przez Kobelco), postanowił stworzyć ekscytującą, nową serię, tradycyjnie kutych noży kuchennych z pomocą tej nowoczesnej "super stali".
Ciemne ostrze damasceńskie R-2, które charakteryzuje się wyrazistym i pełnym wigoru wzorem z Damascus. Ten nóż wyposażony jest w rękojeść z kości jelenia, mocowaną za pomocy polerowanej, stalowej obręczy i nitów, które pasują do energetycznego stylu ostrza.
Mały nóż do obierania przydatny w wielu typowych zadaniach kuchennych, ale przede wszystkim służy do precyzyjnego wykrawania owoców i warzyw. Tego rodzaju małe noże, są szczególnie przydatne podczas cięcia i obierania małych przedmiotów trzymanych w dłoni, co czyni je niezbędnymi w kuchni i idealnym towarzyszem w kuchni.
Takeshi Saji jest znanym i jednym z najbardziej rozpoznawalnych, japońskich producentów noży kutych ręcznie. Wykonuje jedne z najlepszych japońskich noży, używając tradycyjnej techniki i łącząc je z unikalnymi wzorami. To, co wyróżnia jego noże, to miłe, niestandardowe uczucie w dłoni.
Wierzymy, że jakość i wydajność cięcia japońskich noży są najlepsze na świecie i mamy nadzieję, że będziesz cieszyć się doskonałym kunsztem i ostrą krawędzią dzięki każdemu, nowemu nożowi. Japoński nóż powinien być Twoim specjalnym partnerem na długi czas, dlatego też powinno się o niego właściwie dbać. Poniżej kilka ważnych wskazówek:
Takeshi Saji to tradycyjne, ręcznie kute noże kuchenne, młotkowane tradycyjnymi technikami, mają piękny wygląd i ostrza o wysokiej twardości w skali Rockwella. Wyjątkowe pomysły i projekty mistrza Saji zaspokajają zupełnie inne gusta niż fabrycznie produkowane noże dostępne na rynku.