Ostrze R2, rękojeść: biała bycza kość
Profesjonalne noże ręcznie kute w Japonii przez Takeshi Saji z ostrzem ze stali narzędziowej
Mistrz Takeshi Saji produkuje noże już od ponad 40 lat i jest bardzo doświadczony w swojej sztuce. Po przetestowaniu i ocenie bardzo wysokiej jakości stali narzędziowej zwanej "R-2" (wyprodukowanej przez Kobelco), postanowił stworzyć ekscytującą, nową serię, tradycyjnie kutych noży kuchennych z pomocą tej nowoczesnej "super stali".
Ciemne ostrze damasceńskie R-2, które charakteryzuje się wyrazistym i pełnym wigoru wzorem z Damascus. Noże z tej serii wyposażone są w rękojeść z kości jelenia, mocowaną za pomocy polerowanej, stalowej obręczy i nitów, które pasują do energetycznego stylu ostrzy.
Takeshi Saji jest znanym i jednym z najbardziej rozpoznawalnych, japońskich producentów noży kutych ręcznie. Wykonuje jedne z najlepszych japońskich noży, używając tradycyjnej techniki i łącząc je z unikalnymi wzorami. To, co wyróżnia jego noże, to miłe, niestandardowe uczucie w dłoni.