Nóż z czarnej ceramiki do plastrowania Kyocera Shin o długości ostrza 13 cm. Użyjesz go podczas krojenia pieczywa - bułek, rogali, oraz warzyw, wędlin czy mięs. Jego ostrze jest wystarczająco krótkie, aby zapewnić doskonałą kontrolę i precyzję podczas krojenia, oraz wystarczająco długie, aby sprostać nawet tym większym produktom.
Stosując noże ceramiczne, krojone produkty, zwłaszcza warzywa i owoce, pozostają pełne witamin i oryginalnego smaku. Jak wiadomo, sałatę się rwie, ponieważ po kontakcie z metalem ciemnieje, ogórki obiera się z odpowiedniej strony, aby nie miały goryczki itd. Nożem ceramicznym można kroić sałatę, obierać i kroić ogórki (z każdej strony) oraz inne warzywa i owoce bez obaw o ich smak i wartości odżywcze.
Kyocera Corporation to jedna z pierwszych firm, która wprowadziła na rynek kuchenne noże ceramiczne i należy do największych producentów tego typu noży na świecie. Legendarna japońska marka opracowuje własne zaawansowane materiały ceramiczne, wytwarzane na bazie dwutlenku cyrkonu (ZrO2) oraz węglika cyrkonu (ZrC) o wysokim stopniu gęstości i czystości.