Stalowy, profesjonalny nóż kuchenny, szczególnie praktyczny przy produktach małej i średniej wielkości, takich jak rzodkiewka czy cytryna. Doskonale się sprawdza podczas cięcia marchewki w kostkę, krojenia oliwek lub małego pieczywa. Idealny dla tych, którzy nie lubią dużych noży.
Tojiro Pro-DP Damascus to seria profesjonalnych noży kuchennych, wykonanych z tzw. stali damasceńskiej, której falisty deseń nosi nazwę Kasumi Nagashi, co znaczy płynąca mgła. Odporne na ścieranie, niezwykle ostre klingi o unikatowych wzorach wykuto z 37 warstw wysokowęglowej i niskowęglowej stali nierdzewnej, przy czym ekstremalnie twardy rdzeń stanowi stop z dodatkiem kobaltu. Ta tradycyjna technika uzyskiwania pięknej, warstwowej stali należy do najcenniejszych skarbów japońskich rzemieślników, ponieważ zwiększa koncentrację atomów w rdzeniu noża, a co za tym idzie - wydłuża trwałość ostrza.
Japońskie noże kuchenne Tojiro z powodzeniem mogą być nazywane kryształem tradycyjnej japońskiej technologii. Technologia, która rozwijała się wraz z kulturą gotowania tego kraju, i była przekazywana z pokolenia na pokolenie, przetrwała po dziś dzień.