Japoński nóż do warzyw - ceramiczny nóż Nakiri 16 cm Kyocera Japan. Proste, szerokie ostrze noża ułatwia cięcie i siekanie na desce kuchennej bez wykonywania dodatkowych, poziomych ruchów. Nóż ten doskonale nadaje się do krojenia warzyw takich jak bakłażan, cukini czy marchewka, a jego użytkowanie jest bardzo wygodne. Dzięki dużym gabarytom doskonale nadaje się również do cięcia większych owoców i warzyw, takich jak arbuz, melon, sałata czy kapusta.
Dzięki temu, że nóż zaopatrzony jest w ceramiczne ostrze, wszystkie krojone produkty, zwłaszcza warzywa i owoce, pozostają pełne witamin i oryginalnego smaku. Noże marki Kyocera z serii JPN są ekstremalnie ostre, ultralekkie i całkowicie nierdzewne, a ponieważ powstają z wyjątkowo twardych materiałów, wyróżniają się także dużą odpornością na zużycie. Ekstremalna ostrość sprawia, że produkty nie przywierają do noża i nie zgniatają się w trakcie przygotowywania posiłków.
Kyocera Corporation to jedna z pierwszych firm, która wprowadziła na rynek kuchenne noże ceramiczne i należy do największych producentów tego typu noży na świecie. Legendarna japońska marka opracowuje własne zaawansowane materiały ceramiczne, wytwarzane na bazie dwutlenku cyrkonu (ZrO2) oraz węglika cyrkonu (ZrC) o wysokim stopniu gęstości i czystości.