Średniej długości nóż kuchenny ze stosunkowo wąskim, ceramicznym ostrzem, przeznaczony do starannego krojenia owoców i warzyw oraz innych produktów, takich jak filety z mięsa lub ryb. Ceramiczny nóż kuchenny do plastrowania 13 cm Kyocera Japan idealnie się sprawdza podczas szykowania sałatek, przekąsek i dekoracji, w których supercienkie, równiutkie plasterki gwarantują sukces potrawy.
Dzięki temu, że nóż zaopatrzony jest w ceramiczne ostrze, wszystkie krojone produkty, zwłaszcza warzywa i owoce, pozostają pełne witamin i oryginalnego smaku. Noże marki Kyocera z serii JPN są ekstremalnie ostre, ultralekkie i całkowicie nierdzewne, a ponieważ powstają z wyjątkowo twardych materiałów, wyróżniają się także dużą odpornością na zużycie. Ekstremalna ostrość sprawia, że produkty nie przywierają do noża i nie zgniatają się w trakcie przygotowywania posiłków.
Kyocera Corporation to jedna z pierwszych firm, która wprowadziła na rynek kuchenne noże ceramiczne i należy do największych producentów tego typu noży na świecie. Legendarna japońska marka opracowuje własne zaawansowane materiały ceramiczne, wytwarzane na bazie dwutlenku cyrkonu (ZrO2) oraz węglika cyrkonu (ZrC) o wysokim stopniu gęstości i czystości.